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July 22, 2011

Honorable Mimi Walters
Room 3082, Stare Capitol

PROFESSIONAL ENGINEERS: FIXED WORKS -#1101097

Dear Senator Walters:

You have asked whether a licensed professional engineer who is not licensed as a
civil engineer may be in responsible charge of designs, plans and specifications, and
engineering reports for a project that has components involving fixed works as described in
Sections 6731 and 6731.1 of the Business and Professions Code.

By way of background the Professional Engineers Act (Ch. 7 (commencing with
Sec. 6700), Div. 3, B.& P.C.)" establishes the Board for Professional Engincers, Land
Surveyors, and Geologists (hereafter the board) within the Departmcnt of Consumer Affairs
and provides for the licensure and regulation of professional engineers “by the board. In order
to safeguard life, health, property, and public welfare, the act requires 2 person who pracices,
or offers to practice, eivil, electrical, or mechanical engineering in this state to submirt evidence

1 N v . '
All section references are to the Business and Professions Code, unless otherwise
indicated.
? Section 6701 defines the term “professional engineer” for purposes of the act, as
follows:

"6701. 'Professional engineer,’ within the meaning and intent of this act,
refers to a person engaged in the professional practice of rendering service or
creative work requiring education, training and experience in engineering sciences
and the application of special knowledge of the mathematical, physical and
engineéring sciences in such professional or creative work as consultation,
investigation, evaluation, planning or design of public or private utilides,
structures, machines, processes, circuies, buildings, equipment or projects, and
supervision of construction for the purpose of securing compliance with
specifications and design for any such work.”
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that he or she is qualified to practice and requires the person to be licensed by the board as a
civil, electrical, or mechanical engineer (Sec. 6730). The act makes it unlawful for a person
other than a licensed professional engineer to stamp or seal any plans, specifications, plats,
reports, or other documents with the seal or stamp of a professional engineer or to nse
specified ritles withour a license (Sec. 6732). The act also makes it a crime for a person to
practice or offer to pracrice civil, electrical, or mechanical engineering in this state withour
legal authorization (Sec. 6787).
Section 6702 defines the term “civil engineer” for purposes of the act, as follows:

“6702. ‘Civil engineer’ as used in this chapter means a professional
engineer in the branch of civil engineering and refers to one who practices or
offers to practice civil engineering in any of its phases.”

Furthermore, Sections 6731 and 6731.1 set forth specific practices that constitute
civil engineering and provide as follows:

"6731. Civil engineering embraces the following studies or acriviries in
connection with fixed works for irrigarion, drainage, waterpower, water
supply, flood control, inland warerways, harbors, municipal improvements,
railroads, highways, tunnels, airports and airways, purificarion of water,
sewerage, refuse disposal, foundations, grading, framed and homogeneous
structures, buﬂdings, or bridges:

"(a) The economics of, the use and design of, materials of construction
and the determination of their physical qualities.

“(b) The supervision of the construction of engineering structures.

“(c) The investigation of the laws, phenomena and forces of nature.

“(d) Appraisals or valuations.

“(e} The preparation or submission of designs, plans and specifications
and engineering reports.

“(f) Coordinarion of the work of professional, technical, or special
consulranes.

“(g) Creation, preparation, or modification of electronic or compurerized
data in the performance of the activities described in subdivisions (a) through

().

“Civil engineering also includes city and regional planning insofar as any
of the above features are concerned therein.

“Civil engineers registered prior to January 1, 1982, shall be authorized to
practice all land surveying as defined in Chaprer 15 (commencing with
Secrion 8700) of Division 3.” (Emphasis added.)

“6731.1. Civil engineering also includes the practice or offer 1o pracrice,
either in a public or private capacity, all of the following:
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Only civil engineers
can conduct work
on foundations and
structures. Once a
facility is
permanently
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“(a) Locates, relocates, establishes, reestablishes, or retraces the

alignment or elevation for any of the fixed works embraced within the practice
of eivil gngineering, as described in Section 6731,

principles of trigonometry or photogrammerry.
“(¢) Creates, prepares, or modifies electronic or computerized data in the
performance of the activities described in subdivisions (a) and (b).

“(d) Renders a statement regarding the accuracy of maps or measured
survey data pursuant to subdivisions (a), (b), and (c).”

(Emphasis added.)’

Thus, under Sections 6731 and 6731.1, the pracrice of civil engineering embraces
various studies and acrivities in connecrion wirh fixed works for irrigation, drainage,
warerpower, water supply, flood control, inland waterways, harbors, municipal
improvernents, railroads, highways, tunnels, airports and airways, purification of water,
sewerage, refuse disposal, foundations, grading, framed and homogeneous structures,
buildings, or bridges. The term “fixed works” is nor defined. However, the word “fixed”
connotes a sense of permanency, and has been defined as settled, or established (San Francisco
Pioneer Woolen Fuctory v. Brickwedel (1882) 60 Cal. 166, 173). Thus, “fixed works” as used in
the act may be construed to mean permanent established works of the type set forth in
Section 6731,

Section 6734 additionally guides the scope of practice of civil engineers, and
subdivision (a) of Section 6735 specifies requirements regarding the preparation of civil
engineering plans. These provisions read, in pertinent part, as follows:

“6734. Any person practices civil engineering when he professes to be a
¢ivil engineer or is in responsible charge of civil engineering work.”

“6735. (a) All civil {including strucrural and geotechnical) engineering
plans, calculations, specificarions, and reports (hereinafter referred to as
‘documents’) shall be prepared by, or under the responsible charge of, a
licensed civil engineer and shall include his or her name and license number.

* See Section 2 of Chapter 625 of the Statutes of 1983 for another Section 6731.1,
which includes language that has the same effect as subdivisions (a) and (b) of Section 6731.1 sec
forth above.

* The term “responsible charge” is defined in both statute and regulation.
Section 6703 provides that “responsible charge of work” means the independent control and
direction, by the use of initiative, skill, and independ_ent judgmcnt, of the investigation or design
of professional engineering work or the direct engineering contral of those projects. Regulations

(continued...)
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The act also defines “electrical engineers” and “mechanical engineers”; however,
those practice areas are not defined ro include engineering involving studies or activities in
connection with fixed works (Secs. 6702.1, 6702.2, 6731.5, and 6731.6). Instead, under the
acr, engineering involving studies or activities in connection with fixed works is only included
within the practice of civil engineering.

The board has adopted regularions pursuant to the act applicable to the practice of
professional engineering, These regulations, set forth in Division 5 (commencing with
Section 400) of Title 16 of the California Code of Regulations, among other things, require 2
professional engineer to practice and perform engineering work only in the field or fields in
which the professional engineer is by education or experience fully competent and proficient
(16 Cal. Code Regs. 415).

Turning now to the question presented, that is, whether a licensed professional
engineer who is not licensed as a civil engineer may be in responsible charge of designs, plans
and specifications, and engineering reports for a projecr thar has components involving fixed
works as described in Sections 6731 and 6731.1, we are guided by rules of starurory
construction. The primary task of statutory interpretation is to ascertain the legislative intent
50 as to effectuate the purpose of the law consistent with the language of the statute (Hsu
v. Abbara (1995) 9 Cal.ath 863, 871). The intent of the enacting body, whether that be the
Legislature or the electorate, is the paramount consideration (Legislature v. Eu (1991) 54
Cal.3d 492, 505). Sratutory terms are construed in accordance with the usual, ordinary
import of the language employed, in harmony with the overall legislative scheme (IT Corp.
v. Solano County Bd. of Supervisors (1991) 1 Cal.4ch 81, 98). Furthermore, staturory principles
of construction also apply to administrative regulations (Duke Molner Wholesale Liquer Co.
v. Martin (1960) 180 Cal.App.2d 873, 884).

As discussed above, a person is practicing civil engineering when the person is in
responsible charge of civil engineering work (Sec. 6734). Thus, to the extent a professional
engineer is in responsible charge of designs, plans and specifications, and engineering reports
for the fixed work components of a project, the professional engineer would be practicing civil

(...continued)

adopted by the board, which further defines “responsible charge.” provide that responsible charge
directly relates to the extent of control a professional engineer is required to maintain while
exercising independent control and direction of professional engineering services or creative work
and to the engineering decisions that can be made only by a professional engineer (16 Cal. Code
Regs. 404.1(a)). For the purpose of evaluaring whether an engineer is in responsible charge, the
regulations require the consideration of specified factors, including whether the professional
engineer who signs engineering documents is capable of answering questions asked by individuals
who are licensed by the board in the appropriate branch of professional engineering relevant to
the project (16 Cal. Code Regs. 404.1(b)).
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engineering (Secs. 6731, 6731.1, and 6734). Furthermore, all civil engineering plans,
calculations, specifications, and reporrs are required to be prepared by, or under the
responsible charge of, a licensed civil engineer (Sec.6735). Of the definitions of civil,
mechanical, and electrical engineers set forth in che act, only civil engineering includes
professional engineering work connected with fixed works (Secs. 6731 and 6731.1). Thus,
reading these provisions of the acr rogether, we believe that only licensed civil engineers may
be in responsible charge of designs, plans and specificarions, and engineering reports for the
fixed works components of projects described in Sections 6731 and 6731.1.

However, with regard to the components of an engineering project that are not
connected with fixed works, subdivision (d) of Section 404.1 of Title 16 of the California

Code of Regularions provides as follows:

“(d) Portions of Projects. Nothing in this section prohibirs a professional
engineer from providing services for portions of or to add to or to modify an
engineering project engineered under the responsible charge of another licensee
as long as the professional engineer exercises the requisite extenr of control and
assumes responsibility for the engineering decisions as required by subdivision
(a) and meers the criteria described in subdivision (b), as well as meeting the
requirements of the Professional Engineers Act and Sections 411 and 415."
The professional engineer need only be in responsible charge of the portions,
additions, or modifications or the portion of the project affected by the
addition or modification and not of the entire project. Except as provided in
Sections 6735(b), 6735.3(b), and 6735.4(b) of the Code,"” the original licensee
is not relieved of any responsibility arising from rhe engineering services of
which he or she was in responsible charge.”

Thus, a professional engineer who is not a civil engineer may provide services for
portions of, or to add to or maodify, a project engineered under the responsible charge of
another licensed engineer as long as the professional engineer exercises the requisire extent of
control and assumes responsibility for the engineering decisions as specified in Section 404.1
of Title 16 of the California Code of Regulations. In our view, therefore, even if an

? Section411 of Title 16 of the California Code of Regulations establishes
requirements relating to an engineer’s seal and, as described above, Section 415 of these
regulations require thar an engineer shall practice only in the field in which he or she is fully
competent and pmficient.

* These sections provide that a civil engineer, electrical engineer, or mechanical
engineer is not responsible for damage caused by subsequent changes to documents prepared by,
or under the responsible charge of, the respective licensed engineer if the subsequent changes or
uses are not authorized or approved by the engineer, provided the engineering service rendered by
the engineer who signed the documents was not also a proximate cause of the damage.
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engineering project conrains fixed work components, a professional engineer who is not
licensed as a civil engineer may be in responsible charge of a portion of the project that does
not involve those fixed work components if the criteria for the exercise of responsible charge
are otherwise tmet.

Accordingly, it is our opinion that only a licensed civil engineer may be in
responsible charge of designs, plans and specifications, and engineering reports for the fixed
work components of an engineering project, as described in Secrions 6731 and 6731.1 of the
Business and Professions Code. However, a licensed professional engineer who is not a civil
engineer may be in responsible charge of designs, plans and specifications, and engineering
reports for the components of an engineering project that are not fixed works.

Very truly yours,

Diane F. Boyer-Vine
Legislative Counsel

o, JELH
Sergio E. Carpio
Depury Legislative Counsel

SEC:ktn
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	Text1: Only a civil engr can do work on  geographically fixed sites, or permanent facilities.  Since MEs and EEs are not allowed to do work on fixed or permanet sites, MEs and EEs cannot be in responsible charge of geographically  fixed  or permanent sites.  Only CEs can be responsible for design of fixed work, that means non-civil engineers may not do any engineering on facilities that are geographically fixed!
	Text2: Only civil engrs can do work on facilities that are geographically fixed or permanent, like chemical plants, petroleum refineries, water treatment plants, wastewater treatment plants, food manufacturing, biopharm, environmental remediation, power generation and distribution, etc

Only civil engineers can conduct work on foundations and structures.  Once a facility is permanently attached to the foundation or structure, it become part of the "homogenous structure", and becomes geographically fixed or permanent.  Therefore all industrial facilities are considered "fixed" and any work at these sites has to be performed by a CE.  No non-civil engineer or scientist can work on fixed sites.
	Text3: EE and ME are defined in the State Engineers' Act, however, they do not include activities in connection with fixed works.  Only CE can therefore do work at facilities that are geographically fixed or permanent, like chemical plants, petroleum refineries, water treatment plants, wastewater treatment plants, food manufacturing, biopharm, environmental remediation, power generation and distribution, etc

	Text4: The CE cannot simply "supervise" other engineers who are subject matter experts.  The CE can't supervise unless they are competent to conduct the work themselves.
	Text5: The engineer in responsible charge must be capable of answering questions.  They must be technically knowledgeable of doing the work themselves.  The CE cannot simply "supervise" the work, they need to be able to do the work themselves.


